Top

belly wall

Belly Wall

170 x 153 x 30 cm | 2016

___

Dit werk is met moderne (afdruk alginaat / 3d scan / computer bewerkt en uitgefreesd in piepschuim) en ambachtelijke (mold press, handgevormd) technieken gemaakt met klei, en is gebakken (steengoed 1220 graden) en geglazuurd (1040 graden). 

 

Ik heb delen van buiken met navels van verschillende mensen, als bouwstenen op elkaar gestapeld. Een wand van buiken opgebouwd, die uit open en gesloten (onder)delen bestaat waardoor er een positief en negatief afdruk te zien is. Landschappen van buiken toont met de navel als diepste punt, een lichaamsdeel en bouwsteen ineen. Binnen- en buitenkant. Het lichamelijk weten als bouwstenen van de samenleving.

 

We bouwen vele muren, letterlijk en figuurlijk en al ons denken en doen zetten we in als bescherming tegen de natuur en als bescherming voor onszelf. Soms lijkt het wel of we vergeten dat ook wij natuur zijn, levend en bewegend, waarvan ons lichaam door onze adem, getuigd. Ons eeuwenoude, wonderbaarlijke, uniek wijs lichaam. We willen ons niet kwetsbaar voelen en de buik is ons meest kwetsbare deel van het lichaam, zonder bescherming van ribben of botten. Drager van veel.

 

De buik voelen geeft ons direct informatie over onszelf, over hoe wij ons voelen, daar zit ons intuïtie en instinct ge-huis-vestigt. Dit lichamelijke weten geeft een andere ervaring van onszelf en onze omgeving. Er kan zoveel meer zijn dan wat we alleen met onze hersenen denken, te weten en te voelen. We zijn zoveel meer dan alleen ons hoofd, en ook samen zijn we zoveel meer.

—–